GRIEKS ORKEST ANO KATO


Een traditioneel en origineel Grieks orkest.

Biografie
'Ano Kato' betekent letterlijk 'op z'n kop'. Ano Kato bestaat vanaf mei 1987. De kompanía begon met Andonis Moraïtis, Jurrie Eilers en Michiel Koperdraat onder de naam 'I tris Ano Kato'. Na het vertrek van Andonis heeft de groep geen Grieken meer in haar gelederen gehad. Na een intermezzo als instrumentaal duo ontstond het trio met Tim Meeuws als zanger/baglamas-speler. In deze periode trad Ano Kato op in het voorprogramma van Michalis Yenitsaris, ging Ano Kato een aantal keren naar Griekenland om er te spelen, radio- en tv-optredens te doen (o.a. bij Antenna), en om er met de NOS de tv-documentaire ‘Rebètika, de Griekse blues’op te nemen. Na het vertrek van Tim Meeuws bestond de groep uit een soort collectief van musici o.l.v. Michiel Koperdraat, dat in verschillende bezettingen optrad onder de naam Ano Kato - i kompania tis vradias. Percussie, klarinet, viool en accordeon maakten een uitgebreider repertoire mogelijk. Er kwam o.a. veel eilandmuziek op het repertoire. Eilandmuziek klinkt licht, het doet denken aan water en wind, en er kan goed op gedanst worden. Musici die met Ano Kato speelden in deze periode en nu niet meer van de partij zijn: Behsat Üvez (percussie, snaarinstrumenten en zang), Editha Vennik (accordeon), Marius Greiner (viool), Mattie Tans (gitaar en zang) en Mohammed Bouhanna (percussie). En dan de huidige bezetting. De laatste jaren bestaat de groep uit 5 musici. De inbreng van Theo van Halen met zijn klarinet heeft gemaakt dat Ano Kato ook muziek uit Epirus is gaan spelen. Voor een dubbelconcert, samen met Chinese musici, studeerde Ano Kato een aantal Epirotische nummers in omdat deze muziek, net als Chinese muziek, voor een groot deel pentatonisch is. Het succes van dit concert maakte dat Ano Kato meer Epirus-muziek ging spelen, muziek die soms bijna trance-verwekkend is en soms grillig als het ruige berggebied waaruit ze voortkomt. De blues van de Griekse bergen.

Bijzondere optredens
Ano Kato maakte de muziek voor de Teleac-cursus Nieuw Grieks op tv en radio.

Overige informatie
Vanaf 1998 is het huidige vijftal aan het werk. Veel (verstilde) concerten en (uitbundige) optredens op allerlei plekken, en een cd vol dhimotika zijn het gevolg hiervan. Toch is Ano Kato ook nog steeds in kleinere bezetting beschikbaar: het kleinst als duo (zang, bouzouki, gitaar), en verder allerlei bezettingen in een samenstelling naar wens. Dus qua geluid en prijs kan de groep altijd op maat gemaakt worden.

Repertoire
Ano Kato speelt tegenwoordig dus veel belangrijke muziekstijlen van Griekenland: oude en moderne laïká, rebètika, nisiótika en epirótika (een repertoire van meer dan 7 uur), allemaal dansmuziek. En daarin is de groep redelijk uniek. De meeste groepen beperken zich tot een bepaalde stijl.

Prijsinformatie (Privé feesten)
Vanaf Eur 610,-- (incl. btw), voor een optreden van 4x45 minuten. Prijswijzigingen voorbehouden.
Voor gedetailleerde prijsinformatie, klik hier

Contact
ArtiWorld Stevinstraat 3 5621 GH Eindhoven. (www.artiworld.com) Wilt u meer informatie, of wilt u een optie plaatsen, bel ons dan op telefoonnummer: 040-232.9000 (op werkdagen tussen 10.00 uur en 17.00 uur), of stuur ons een email.